/ НОВИНИ /

ФИЗИЧЕСКО ПОЧИСТВАНЕ - ПРОФИЛАКТИКА НА ЛАПТОП

ФИЗИЧЕСКО ПОЧИСТВАНЕ - ПРОФИЛАКТИКА НА ЛАПТОП

Почистване на лаптопи от прах и смяна на термо пасти и подложки - физическа профилактика.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:

Лаптопът, като всяка друга техника има нужда от периодична поддръжка и профилактика, която не всеки потребител би могъл да направи сам. Поради размерите си, вентилацията на лаптопите е малка и прахта, която се задържат и наслояват в тях влияе изключително върху повишаването на работната им. Въпреки, че по външен вид не се вижда, прахта, в лаптопите се събира във вътрешността си.
На всеки 6 - 18 месеца (зависи от начина на използване и помещението) от вътрешната страна на охладителя се образува "килим". Когато този „килим“ е твърде плътен и вентилацията в преносимите компютри се свежда до минимум. Топлината отделяна от компонентите в лаптопа (видео карта, твърд диск, процесор, РАМ памет, чипсет и т.н) циркулира вътре вместо да бъде изведена, което води до съкращаване живота на компонентите и намалява бързината на самия лаптоп. Системната работа при високи температури води до по сериозни повреди и респективно по-скъпа поправка на лаптопите. Най-честият проблем при продължителна работа на високи температури води до разлепване или изцяло дефектиране на видео чипа.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ Е НУЖНА ПРОФИЛАКТИКА НА ВАШИЯ ЛАПТОП:

Най-честият пример за необходимост от профилкатика е когато усещате висока топлина по клавиатурата по време на работа или увеличаване на оборотите на перката. Друг сигурен признак е, че лаптопа започва гасне сам при играене на по-тежки игри, обработка на видео файлове или друга натоварваща дейност. Много от потребителите смятат, че ако поставят охладителна подложка това ще реши проблема с охлаждането. Охладителните подложки са решение, което е временно.
Те са една добра практика, полезни са от гледна точка на охлаждането, но не са постоянно решение. Ако лаптопът Ви изключва от прегряване, охлаждащата подложка за лаптоп ще спре изключването, но най-много за 3-4 седмици. Няма да реши и проблема с цикрулацията на топлия въздух вътре в корпуса. Друго което, често ползват потребителите са спрейовете за почистване. При тях се получва още по-лош ефект, защото в по-голяма част от случаите те нагнетяват прахта от вътрешната страна на охладителя в самата перка на охлаждането, като по този начин я повреждат, блокират или отчупват елементи от тях. Тогава със сигурност се променя охладителната сила на лаптопа, което води до ремонт на охладителя на лаптопа.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ФИЗИЧЕСКАТА ПРОФИЛАКТИКА:

Разглобяване на лаптопа (задължително). Разглобяването на лаптопа е фина и прецизна процедура - от изключително значение е да се внимава и оперира много внимателно. Една неправилна намеса може да доведе до сериозни последствия и ремонт на дънната платка на лаптопа. Поради това е от голямо значение лаптопът да се отваря за профилактика само от квалифицирани лица.

ЕТАПИ ПРИ ПРОФИЛАКТИКАТА:

1. Входящ тест. Преди да бъде започната профилактика, задължилно се прави входящ тест на основните компоненти: процесор и видео карта. Сверяват се работните температура с указаните от производителя. След като се констатира, че температурите са по-високи от предвидените от производителя се пристъпва към профилактиката;
2. Физическо разглобяване на лаптопа. Почистването на лаптопа включва не само отстраняването на прахта събрана по решетките на охладителите от вътрешната страна, но и смяна на термопасти и подложки на чиповете: видеокарта, процесор и чипсет. Използването на висококачествена термопаста е изключително важно, за да има по-голям и продължителен ефект от извършената профилактика;
3. Проверка на всички вентилатори дали правилно фунционират и ако има шум в тях се ремонтират ако е възможно, ако не се подменят;
4. Почисване на всички капаци с антистатични препарати;
5. Сглобяване на техника.
Задължителен изходящ тест от поне 4 часа на пълно натоварване на компонентите да се проследят максимални нива на температурите.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Ако искате да ви служи лаптопа по-дълно е необходимо да си направите график за периодична профилактика, опита ни показва, че е добре да се прави най-късно на година - година и половина. Ние от amt.bg цялостнo компютърно обслужване предлагаме извършване на профилактика на всички видове лаптопи.


<< назад

За въпроси и допълнителна информация сме на Ваше разположение:
От понеделник до петък: 09:00 до 18:00, обедна почивка: 13:00 - 14:00 часа
Техника за сервиз се приема и издава по предварително записан час
02 40 80 005, 0888 122 005 и 0877 122 005
град София, бул. Васил Левски 37, ет. 1